Biografi

Gabriella von Schrowe


Foto: Ida Haag

”Gamla hus har alltid fascinerat mig. När jag kommer in ett gammalt hus så känner jag in tiden som varit. Den tiden vill jag bevara. Jag vill återskapa och fånga den gamla mystiken som finns i dessa hus.””Att måla är ett måste, behovet bara finns där” säger Gabriella.

Hon beskriver sig själv mer som en illustratör än som en konstnär.


Gabriella är uppvuxen med konst runt om kring sig och med en mamma som var konstnär. Hon och hennes två systrar var vana att smyga runt i ateljén när mamma jobbade.

Gabriella berättar att hon ofta satt i farfars knä när han läste för henne om Albert Engstöms ”Kolingen och Bobban”. Hon tror att detta minne har bidragit till hennes karaktäristiska illustrationer av gamla gubbar och gummor.


Vid redan sex års ålder bestämde hon sig för att bli modetecknare och det blev hon efter utbildningen på Bergs reklamskola i Stockholm. Men efter många år som illustratör och bildlärare valde hon sin egna väg.


”-Gamla hus har alltid fascinerat mig. När jag kommer in ett gammalt hus så känner jag in tiden som varit. Den tiden vill jag bevara. Jag vill återskapa och fånga den gamla mystiken som finns i dessa hus.”

Man kan se paralleller mellan dessa historiska hus och de karaktäristiska illustrationerna av gamla människor.

”- Gamla hus och gamla människor bär alla på spännande historier. Att känna historiens vingslag ger mig kraft och inspiration” säger Gabriella.


Hur hon arbetar:


Gabriellas ateljé ligger såklart i ett gammalt hus. Där får hon inspiration och andrum. Ateljén är omringad av gamla oljemålningar av hennes släktingar. ”- Dessa blickar ger mig disciplin” säger Gabriella och skrattar lite blygt. Men själv målar hon i akvarell.

Hon jobbar oftast med flera målningar samtidigt. Vissa målningar kan ha upp till fyrtio lager. ”- Jag låter alltid penseln styra, ibland kan jag bli förvånad över dessa ansiktsuttryck. De lever sina egna liv” avslutar hon. 


  Ida Haag

Copyright gabriellavonschrowe 2019 @ All Rights Reserved